Kako aparat za kavu pravilno oprati?

Kod kuće imamo onakav aparat za kavu za koji se koristi filter vrećica i u nju staviš onoliko kave koliko želiš da preko nje prođe (manje kave, slabija kava – više kave, jača kava…logično).

Mi čak često znamo taj isti aparat za kavu u zimskim mjesecima koristiti za kuhanje i pripremu čaja – samo pustimo da prođe čista voda nekoliko puta kroz aparat, da se ispere okus i miris kave iz njega, a potom umjesto kave u filter stavimo čaj i u tren oka imamo pun onaj veliki vrč vrućeg čaja u koji onda prema želji dodamo limuna, meda i slično.

Dakle, čak me ni ne muči to da jedan aparat za kavu koristimo za dvije sasvim različite namjene – kao što sam opisala, pustimo vodu kroz njega nekoliko puta i taj proces ga dovoljno dobro očisti da se ne moram brinuti da će mi čaj imati okus po kavi, a kava okus po čaju. 

Više me muči činjenica da nisam sigurna kako naš aparat za kavu dobro oprati općenito, tako da se detaljno makne sloj kamenca i prljavštine koji se sigurno zavuče i u najmanji kutak…a ti aparat ne možeš rastaviti kako bi svaki unutarnji dio kroz koji prolazi voda koju kasnije piješ kao kavu ili čaj detaljno oprao na način koji nije dovoljan da samo vrela voda prođe preko toga.

Na primjer, oko pipe u kuhinji redovito ima hrpa kamenca jer tamo voda stalno prolazi i naravno da se stvara kamenac koji redovno čistim za sredstvima za čišćenje kamenca – mada ne mora biti ni to, može se i limunom istrljati.

Zato znam da na isti način sigurno i aparat za kavu bude pun kamenca jer tamo stalno voda prolazi, a ja ga nikako ne mogu očistiti nikakvim sredstvom. Možda bih jedino mogla u vodu koja kroz njega prolazi uliti malo octa ili ocijeniti limuna, možda bi to pomoglo.